Friday, March 17, 2017

Bamboo Park, China

Zizhuyuan gongyuan
    紫竹院公园 zǐzhúyuàn gōngyuán aka taman buluh. Iolls suka gi taman ni sbb cantik n FOC. Kalau dtg pagi² lg best dpt tengok mokcik² n pokcik² tengah berlatih 太极拳 tàijíquán aka taici, berlatih baca sajak , menari etc. Rasanya taman ini jugak sangat terkenal dikalangan students Malaysia yg pernah belajar di negara tembok besar kerana telah byk program yg telah dijalankan bersama di taman ini.

    Pada sem yg lepas iaitu winter sem, iolls dgn kwn iolls Fatin Liyana berbasikal shj ke taman tersebut. Agak mencabar berbasikal di waktu musim sejuk, especially tangan akan rasa mcm dah beku tapi belagak kebal gak sbb nk cipta rekod utk diri sendiri kononnya hihihi *kids don't do like this* .

    Sem ini adalah sem terakhir sebelum iolls bergraduasi pada hujung bulan 6 ini, dgn ini iolls akan cuba menggunakan sebaik mungkin masa yg ada utk mengexplore beijing* tetiba rasa beijing sgt awesome*. Baru² ni iolls bawak seorang kenalan yg iolls kenal semasa melancong di Europe berjalan² di Beijing. Bila tgh bawak kakak nie jalan² Beijing baru terperasan rupanya byk lg tempat dkt Beijing yg supposedly iolls dah pernah pergi tapi xpergi lg. Best bila gi melancong nie kita byk kenal org, n then bole bersembang dgn org luar, part nilah kena guna betol² especially pelajar bahasa spt kitaorg nie.







    Dah nama pon taman buluh kannn so kena laa ada gambar dgn pokok buluh jugak kann. To those Beiwaian akak suggest korang gi lah berjogging dkt sana pepagi, very nice weyh!



Thursday, October 27, 2016

Mereka Bersamaku


Masa berlalu~

        Sedar tak sedar perjalanan iolls di bumi Beijing semakin menuju ke penghujung, InsyaAllah akan dicuba menggunakan masa yang berbaki lebih kurang setahun ini dengan sebaik mungkin. Serius iolls rindu dgn senior-senior yg rapat dgn iolls especially hari nie sbb minggu nie lebih kurang study week utk kitaorg. Ohhh,skunk tgh teringat moment2 dulu.. Iolls kalu time study week mesti akan g study dkt bilik senior which i called both of them "邻居linju_jiran" (Muga linju iolls sentiasa dalam penjagaan Allah, amin).

          Tapikan, sekarang nie dah xdak senior dkt sini sbb diri sendiri dah jadi senior paling senior. Now really have no place to go, but i believe setiap perkara yg Allah aturkan adalah perkara yg paling terbaik utk setiap saat itu. Kasih sayang Allah itu sentiasa luas lg luas dari kasih sayang manusia kepada manusia. Pernah dengar satu talk nie, dia kata rasanya suma org tahu kasih sayang seorang ibu kepada anaknya pasti sgt mendalam tp takkan terbanding dgn kasih sayang Allah pada hambanya. Mintaklah pada Allah n Allah pasti akan kabulkan doa kita just cepat atau lambat, atauuuu.. mungkin Allah berikan yang lagi baik dr yg kita mintak.


Agak-agak akak-akak nie rindu Farihah x...huhu

Peking duck time
Happiness is back!


my inspiration

my lesung pipik paling mahal..hehe
sory for making u cry sis


my correction liquid paper

InsyaAllah gonna be there too




                  

                    

         

      

Saturday, November 7, 2015

#SyukurSelalu :)


#SyukurSelalu


              Alhamdulillah, syukur masih diberi kesempatan utk menulis setelah sekian lama blog iollss nie berabuk...hakhakhaks
说实话_frankly speak iollss yg dah rasa malas nk update pluss kesulitan yg agak byk etc last summer sem byk exm n ditambah dgn keadaan tenet di beijing time utk bukak blog yg agak tenat... huhhhh tarik nafas panjang. Oke sebenarnya bukan benda nie yg cerita so lets move to #SyukurSelalu . This entry iollss nk story pasal hari raya yg telah laluuu~which is iollss syukur sgt2 Allah hadirkan mereka dlm hidup iolls. InsyaAllah this entry is all about this Syawal laluuu~ :)


Maaf  Zahir Batin  from us anak-2  AB :)

Hapy eid mubarak

My lovely sistur
                   Selepas Solat Jumaat barulah kitaorg pergi beraya so seperti biasa rumah pertama mestilah rumah Ateh. Ateh nie my mom sistur and she just like our own mother wlpn Ateh xmenjaga iollss time kecil tapi Ateh jaga my abg n my sista. Iollss doakan agar Allah sentiasa mengurniakan kesihatan yang baik buat Ateh dan muga hidup sentiasa mendapat keredhaan drpd Allah swt. Amin....

Rumah wajib pergi
Ateh's house

We love Ateh so muchh

Here with my cousin
dear cuz, thanks alot 4 all u hve done especially this Syawal
May Allah bless u owez..Amin

                     Lepas gi rumah Ateh teruih pi rumah Tok. Alhamdulillah Tok dikurniakan kesihatan yg baik wpln org kedah kata badan nampak koi seqoh (badan nmpak semakin susut). Masa iollss kecik-2 Tok and arwah Tok Wan yg jaga iollss. Iolls used to be manja dgn Tok Wan and used to be called cucu kesayangan Tok Wan and owez be the first cucu who will get the duit raya dr Tok Wan. Mmmm i missed u Tok Wan, Al- Fatihah.
 
My only Tok, Sayang TOK !!!

My Tok with my Makcik n my Maktam
selfie time

With d le cousins

This place is a must for raya photoshot
my lovely aunties and le cousins

                            And now this is raya ketiga. Raya ketiga nie ada buat makan-2 cikit dkt rumah and Alhamdulillah every raya these boiboiboys salo dtg beraya. Guys, thanks yaah! 


geng 3a1 and 5a1
Adek-2 dengaq nie kakak nak pesan kawen nty jgn lupa jemput kakak yea :)
guys, maaf salah silap spanjang bergelar kawan !


                Titik permulaan perkenalan weollss bermula ditempat tuition sewaktu form 5 dan weollss hanya berjumpa semingggu sekali shj dan itupun hanyalah ditempat tuition and syukur Alhamdulillah persahabatan weollss kekal sampai sekarang and insyaAllah iollss doakan agar persahabatan kita kekal unti Jannah, Aminnn...Jazakillah anis for ur high tolerance time kite study sesama dulu :)

one of my best friend dkt tempat tuition
thanks for coming anis

Beraya di tempat tuition aka rumah cikgu Azizah
cikgu math tam n math mod
jazakillah for all the advices, tips and the doas, cikgu~

                 Haaa nie org terakhir yg datang beraya hari tue. Kawan yg sorang nie iollss kenal start form 1. Mula-2 tue xberapa rapat sampailah time form 3 tue kitaorg jadi deskmate. Kawan yang sorang nie every raya xpernah xdtg rumah iollss and yg paling touching setiap kali iollss balik dr beijing for semester break kawan yang sorang nie mesti akan dtg rumah utk melawat iollss. Kawan yg sorang nie rocker cikit tapi dalam hati penuh dengan taman bunga. Kalu iollss cakap "Syam, kami sayang syam heeee..." she absolutely akn malu giler. Iollss memang suka mengusik Syam macam tue hahahaha....Sory syam but iollss do really mean it ! 

Kawan dari form 1 and still counting

This is the result when iollss said something to her younger sistur
iollss: tau dak kak syam kan sayang gilerr dkt kak aina
as aspected habis jew that sentence ,both of us gelak sampai nak mati especially syam


                   Let's Go On a Vacation ! Oke sebab raya kali nie ada org tue raya ketiga dah kena kerja so weollss just had short family vacation. Seriusly wlpn vacation kali nie dekat giler and masa yg ada pun pendek jew tapi seriusly vacation kali nie best sangat especially iollss laaa....hehehee

sebelom bertolak family photo shoot dulu laah  


                   Here we goo~ ceteka weollss pergi mana...mesti dapat tekakan bila tengok pic bawah nie.

Welcome to Peneng !!
saje nak try guna jambatan kedua Pulau Pinang, first time nie
serius mmg panjang

xramai org guna sangat

berhenti lunch di KFC

berhenti solat zohor dekat Masjid Kapitan Keling
masjid nie kan ramai giler foreigner
so masjid nie famous laa

                  Time tengah tengok-2 masjid nie suddenly iollss ternampak benda nie n for me it was so cute...nty nak mcm nie jugak lah..Aminn..:)

I wish to have a hubby n children like that
mashaAllah comeiiinyaa...
sejuk jew hati nie tengok
may Allah bless their life, Aminnn

                    Alhamdulillah, akhirnya sampai jugak ke tempat yg ditunggu-tunggu, Peneng Art Street.Tempat nie dekat jew dengan Masjid Kapitan Keling, kitaorg just berjalan kaki jew dr masjid tue n then terus sampai. Tapi iollss rasa Peneng Art Street nie tempat dia berterabur sikit sebab tue iollss xjumpa yg ada budak-2 main buaian n yg ada tingkap tue n mungkin jugak iollss yg xpandai mencari heheheee....Apa-2 pun best laa !!

Breathe it all in, Love it all out !

Akak tumpang bole yea dek :)

Bermotoran di Peneng

The love of a family is life's greatest blessing

kungfu???

yesss she's my sister...the only sister i have

the only abg and my only abg

there's no buddy like them :)

side by side
on miles apart
we are siblings
connected by the
HEART

with the cartoon

sisters are blossoms in the garden of  life


            Pantai Batu Ferringhi


nice haaa??

                      Thanks to this buddy ajak jalan-2 dkt 































FAMILY where life begins & love never ends



actually entry kali ini dah ditulis lama dah tapi malas nk upload...heheee :)